Elle Lazarov

"Ikitiellä" minäkin.

Aivan sattumoisin ummikkona ostin tuntematta Jussi Ketolan aikaisemmista seikkailuista Tuurin kirjan Ikitie.

En ole aiemmin lukenut Tuurin kirjoja. Kyllä Jussiin oli aluksi opettelemista, että kirja alkoi viedä mukanaan. Jäyhää tapahtumien kuvailua ei siinä kielikuvilla leikitellä.  Mielenkiintoinenhan se oli, vaikka ponnisteluja vaati tuo miehekäs kerronta. Mikä muu tapa olisi Jussi Ketolan suuhun paremmin sopinutkaan.

Jäin pohtimaan Amerikansuomalaisten kohtaloita Karjalaa rakentamassa. Tietysti täytyi mennä googleen faktaa etsimään.

Hyvinhän suomalaiset olivat Amerikassa pärjänneet, kun olivat kovasti työtä tehneet.  Olot eivät olleet aina viimisen päälle ja sitten tuli suuri lama ja työttömyys. Stalinin lobbarit iskivät siihen saumaan. Sieltä lähti ammattimiehiä kaikkine koneineen, melkein tehtaineen rakentamaan onnelisten  tasavertaisten ihmisten Karjalaa. 

Olikohan Stalinin lobbauksen tarkoituskin saada vain kehittynyttä apua Amerikan maasta, vaikka niin kovin julistettiin Neuvostoliiton ihantolaa ja ihmiset saatiin uskomaan.

Katselin elävästäarkistosta dogumentin Sirkka Rikkasta hän kuvaili mikä shokki oli saapua Leningradiin.

Suomalaiset ovat sitkeitä kaikissa oloissa. He pistivät pystyyn Tuurin kirjassa kuvailtuja menestyviä hyvin johdettuja kolhooseja.  Taisi niistä tulla liiankin hyvin pärjääviä.

Rakennettiin tasavertaista Karjalaa, siitä huolimatta Amerikasta tulleilla omat kaupat ja kapakat. Eikä ne paikalliset oiken kelvanneet työvoimaksikaan.   Olipa kuitenkin "kahden kerroksen väkeä".  Rakennettiin vähän niinku valtiota valtioon.

Näin jälkiviisaana voi sanoa, että odotettavissa oli se mitä tapahtui. Järkyttäviä ihmiskohtaloita.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Pitäisi lainata ja aloitta tuo kirja. En ole varma vaikka minulla se olisi jossakin. Nimittäin monta lukematonta Tuurin kirjaa korjasin anoppini jäämistöstä talteen.
Lukupiirissä sovimme sen luettavan. Menee omaan nahkaan, kun isoisäni veli meni tuonne Karjalaan hyväuskoisena ja rahaa tienattuaan Amerikoissa. En tarkkaan tiedä miten hänen kävi. Yksi kuva haudasta on, mutta onko se hänen haudastaan ei vielä ole selvinnyt. Häneltä jäi poika ja vaimo Amerikkaan, mutta en heistäkään mitään tiedä. Pitäisi tutkia vielä. Lukukokemusta odotan jännittyneenä. Minulla on vielä kesken tuorein Westö.
Muutoinkin aihe on aktuelli siis sukulaisten meno Amerikkaan ja elämä siellä. Kirjoitin kirjan, sillä minulla on kirjeitä, jotka eri henkilöille sieltä tulivat. Tapasin yhden käymässä olleen 1971. Kolme sisarusta ja heidän elämänkaarensa siinä kirjassa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Hei Irja! Olisin innokas lukemaan kirjasi, mistä sen löytää?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kun kommentoit Irja. Mistä kirjasi löytää olisin innokas lukemaan sen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Oikeassapa Elle Marketta monessa kohtaa olet.

Amerikansuomalaisia suorastaan huijattiin matkustamaan Neuvostoliittoon työläisten onnelaa rakentamaan. Utopistista sosialismia!
Heitä huijasivat valhelupauksin lähtemään lähinnä omat agitaattorit, ei niinkään Stalin.
Monilla huijatuilla oli Yhdysvalloissa ja Kanadassa oma talo, jopa oma auto!?

Ammattimiehiä lähti, kyllä. Mitä ei omaisuudesta pystytty ottamaan mukaan, myytiin. Paljon omaisuutta lastattiin myös laivaan. Pienen sahalaitoksen koneistoja, moottorisahoja, ompelukoneita, Lehtimäen veljekset jopa lentokoneiden rakannustarvikkeet.

Kolhooseja oli Elle Marketta venäläisillä, amerikansuomalaisilla viljelyskommuunit. Vissi ero!

Suomalaisilla meni liian hyvin, ja paikallisasukkaat tulivat kateellisiksi. Ilmiantojärjestelmä kukoisti. Itse eivät saaneet mitään aikaiseksi kuin pakolla. Kolhooseissa ei kannattanut raataa.

Neuvostojohtokin alkoi karsastamaan omillaan toimeentulevaa väkeä. Kas, ovatkin nationalisteja. Eihän se neuvostomaassa sovi. Pistetään Siperiaan hiilikaivoksille, kyllä oppivat maan tavoille! Samaan ryysysakkiin.

Ne amerikansuomalaisista, jotka eivät olleet ottaneet Neuvostoliiton kansalaisuutta, sitä kyllä suorastaan pakotettiin ottamaan, pääsivät omaisuutensa, ja kai aatteensakin?, menettäneinä palaamaan Atlantin taakse. Ne, ketkä olivat hätäpäissään ottaneet Neuvostoliiton passin, teloitettiin tai kuskattiin Siperian vankileirien helvettiin.

Eiköhän Jussi Ketolankin punaväri ollut haalistumaan päin paetessaan Suomeen. Tuuri voisi kirjoittaa romaanitrilogiaan vielä jatkon.

Olisi syytä muistaa, että valkoisten voitto sisällissodassa takasi sen, että samaan kommunistiseen helvettiin ei jouduttu Suomessa.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos asiaa valaisevasta kommentistasi.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset