Elle Lazarov

Rakkaudella Annabella

  • Rakkaudella Annabella
    Rakkaudella Annabella

Uutisoitiin, että me suomalaiset olemme vähentäneet perunan syöntiä.  Perheillä ei ole tarpeeksi aikaa valmistaa perunaruokia.  Onko niinkin, ettei peruna enää maistu nykysuomalaisille?  Suomalaiset ovat kansainväistyneet ja pottu perusruoka-aineena on jäänyt menneeseen aikaan.  Onko meillä perunasta uusi mielikuva sen olevan vain lihottava hiilihydraattipaukku?

Nuori perunanviljelijä oli kuitenkin optimistinen haasteltaessa. Hän viljelee innolla perunaa ja suunnittele sen päivittämistä nykyaikaan erilaisin esikäsittelymuodoin, jotta kiireinenkin perheenäiti ehtii sitä valmistaa.

Hyvä niin, eiköhän me suomalaiset olla kultuuriltamme enemmän pottu kuin makarooni porukkaa.

Kouluruokaan peruna kuuluu olennaisesti. Eikä nuoriso perunaa vieroksu. Kun minun lapsenlapseni pölähtävät vierailulle on ruokalistalla oltava iso kattilallinen oikeaa pottumuusia.

Kuvassa oleva Annabella  kasvoi hyvin ja maukkaaksi tänä kuumana ja kuivana kesänäkin.

Niin ja jos yksin ollessani haluan perunan ruokaani ja nopeasti, pesen ison potun kiedon sen ympäri muutaman kerroksen märkää talouspaperia,  pistään muutamaksi minutiksi mikroon ja kypsä äkkipottu höyryää lautasella.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvää ruokahalua, kyllä pottu meillä maistuu. Otsikossa taitaa sinulla olla kirjoittaessa tullut d b:n paikalle???

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Ari, hyvä huomio! Virhe korjattu. Maistuu, maistuu ollaanhan sitä läskisoosi ja pottusukupolvea

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kyllä peruna on hyvä perinneruoka. Esimerkiksi diabeetikon kannattaa kuitenkin malttaa annosten suuruuden kanssa, koska tärkkelys kohottaa reippaasti veren sokeripitoisuutta.

En tiedä, että johtuuko lannoitteista vai mistä, mutta minusta nykyään perunan ulkonäkö ei ole yhtä puhtoinen kuin ennen. Kuoressa on ruskeita, joskus isojakin "rupia", enkä muista niitä juurikaan olleen silloin kun kotiviljelyksessä käytettiin vain karjanlantaa.

Löysin pari viikkoa sitten kaupasta Bella Rosaa, joka oli aivan puhdaskuorista. Maultaankin se oli hyvää, mutta toista kertaa sitä en enää saanut. Kaikk' oli mänt' eikä uutta tullut.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Niinpä, meidän pottumaalle laitetaan karjan lantaa ei mitään muuta ja Annabellat ovat kuin kananmunia.

Nuoriso nauraa, että vähemmälläkin touhulla selviäsi, kun ostaisi perunapussin kaupasta. Mutta se oman maan perunan maku, ei sen voittanutta.

Totta se on, että kohtuus pitää olla potun syönnissäkin. Nykyään ei se kulutus ole enää niin suurta, kuin silloin vanhaan aikaan, kun metsätöissä miehet kävivät perunan, soosin ja ruisleivän voimalla.
Kiitos kommentistasi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kotiviljelty peruna on aivan eri makuista kuin kaupasta ostettu. Itsekin olen noita 'kultaisia munia' kasvattanut.

Luulen, että vähitellen palaamme suomalaiskansalliseen ruokaan.

Perunasta on moneksi.

Lapsuuteni arkiruokana ei ollut pastaa eikä riisiä.

Perunasta kehkeytyi monien ruokien perusta. Ison uunin jälkilämmössä paistuivat parhaat laatikot, joilla lapset kasvoivat ja voivat hyvin.

Oikeastaan säälin nykylapsia, joiden vanhemmilla ei ole aikaa valmistaa kunnon uuniruokia. Sähköuunit ovat usein vähällä käytöllä. Joissakin perheissä olen nähnyt jopa ruostuneet uunipellit.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tuo niksi äkkipotun valmistamiseksi mikrossa onkin muistettava, kun kokkaustaidot ovat mitä ovat.
Yleensä mätän ääntä kohti vain kiehautettuja pakastevihanneksia ja siihen tonnikalaa tai nakin pätkiä. Välillä kuitenkin iskee hillitön pottuhimo.
Kyllä pottu makaroonin ja riisin voittaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä laitan ruisleivän päälle kylmiä keitettyjä perunaviipaleita, se on jäänne lapsuudesta, jolloin ei juuri makkaroita tunnettu.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Vanha tuttavamme peruna! Mutta ensin peruna olikin koristekasvina kukkapenkeissä! Ja sen kukka on tosi kaunis!

Laitoin perunan kukan sun korvasi taa...

http://viovio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/20...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #8

Kiitos, paljon Viola tuosta linkistä postaukseesi vuodelta 2015 se kertoo sen mitä on peruna ja miten tärkeä se on meille.
Ja taaskin on peruna tehnyt satoaan ja kukkinut kauniisti.
Hyvää ja valoisaa syksyä sinulle toivon.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos kiittämisestä, Elle Marketta!

Minulla ei ole enää vuosia ollut perunapeltoa! Raskasta hommaa sen kanssa on ollut joskus entisessä kotimaassani kun ei ollut hevosta tai traktoria kyntämään...mutta kaikki aina jotenkin järjestyi ja siemenperunat saimme maahan.
Sitten sen perunan nostossa oli kiva kun ne komeat pyöreät perunanmukulat kaivettiin sieltä mullasta...ja kellariin talveksi! Välillä paistettiin nuotiossa ja maisteltiin...

Ihanat lämpimät päivät nyt ovat olleet!
Mukavaa syksynjatkoa sinulle ja kaikille muille sivullasi keskustelijoille! :)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#7 Lapsena tuli paistettua hellanlevyllä (puuhella) raakaperunaviipaleita. Niihin tuli pieniä ruskeita läikkiä ja voi jotta maistuivat hyvältä.

Tosin hella oli perunasta lähteneen nesteen jäljiltä harmaa, mutta ei siitä kukaan melua nostanut.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski
Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Netissä vanhakin viisastuu.
Mieluummin alankin käyttämään muovikupua, kuin tuljuamaan paperin kanssa.

anita frisk

Kiitos hienosta vinkistä. Minulla ei ole kokemusta mikrosta ja nyt asun hieman pitemmän aikaa lomalla paikassa jonka keittiössä on vain mikro, ei uunia. Ja maan pienimmätkin perunat parikymmensenttisiä. Kokeilen tuota heti huomenna.

Perunat - pl. kammottavat ranskalaiset - ovat nykyään täysin aliarvostettuja paitsi meidän vanhemman väestön kesken. Pasta ja riisi ovat in koska ne ovat "eksoottisempia" ja jollain logiikalla kai sitten enemmän sitä mainostettua lähiruokaa. Kun nyt globaaleja ollaan.

Perunan alennustilasta saavat myös viljelijät/kauppiaat syyttää itseään. Suurin osa rupista ja vetistä roskaa, ainakin niistä jotka pääkaupunkiseudulle päätyvät. Olen huomannut, että vanhemmat eli perunasta jotain tietävät ihmiset ostavat lähinnä vain Siikliä, olkoonkin että hinta on kolminkertainen. Annabelloista voimme vain haaveilla...

Jos joku kirja on rakkaudella kirjoitettu, se on Tuomas Kyrön Peruna. Siinä ollaan olennaisen äärellä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos kommenteista, keskustelusta.
Annabellat ovat turvallisesti laarissaan kellarissa. Hyvä sato!
Peruna ei ole meille enää niin elintärkeä.
Muistan lapsena, kun vanhemmat huolestuneina katselivat kylmeneviä ja tyyniä kesäiltoja.
Suon lähellä oleva perunamaamme oli vaarassa, kun halla hiipi.
Aamulla naattien latvat ruskeita, ei vielä ihan paha, mutta jos perunamaa kokonaan musta se tiesi että maasta löytyi vain pientä perunaa.
Siskon kanssa sitkeästi kuorimme peukalon kokoisia, kun äiti keitti lihasoppaa.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset