Elle Lazarov

"Syksy jo saa harmaa on maa,

puista lehdet jo pois putoaa.

Lintusten tie etelään vie,

siellähän kesäkin ikuinen lie."

Tämä syyslaulu tuntuu yhä yhtä haikealta kuin silloin pikkutyttönä, kun palattiin kesälomalta koulutyöhön.

Näillä kymmenillä haave ikuisesta kesästä on haihtunut, ihana odottaa raikasta syksyä ja kirpeää talvea.

 

Tästäkin kesästä jäi omat muistonsa. Kasvimaa rehotti, rikkaruohot kukoisti, kitkemistä riitti. Sipulit kasvoi, punajuuret pullistui. 

Perunoista ei tullut sato vaan kato, kosteassa iski rutto. Onneksi ei olla oman potun varassa kaupastakin saa, mutta tuli suuri ymmärrys sitä aikaa, kun perunasato oli välttämätön. Irlannissa on ollut joskus nälänhätä, kun koko maahan iski perunarutto.

 

Voi hyvä tavaton mihin joudun niiden omenoiden kanssa?! Puut roikkuu täynnä pieniä terveitä omenoita, jotka eivät vielä ole kypsyneet. Melkoinen hillotalkoo edessä, jos ei pakkanen tule.

Mustikkamettään ja vatukkoon ei juuri tarvinnut mennä kovin oli vähän marjaa.

Lapin suolla tosi märkää, mutta hillakuume auttoi rämpimään. Kultaista hillaa oli ihan hyvin.

 

Ne meidän alivuoralaiset haarapääskyt, siinä ovipielessä, saivat viisi poikasta. Hattupäässä kuljettiin! Tottumusta yhteiseloon ei tullut.  Lähilentoa kiihdyttäen heti, kun nenänsä ulos pisti.  Eivät sotkeneet pahemmin seinää. Tekivät kesästä "eloisan". Kaikki muut linnut vaikeni, heillä vielä touhua riitti. 

Sitten tuli hetki kun tyystin hiljeni. Poikaset lähtivät pesästä ykskaks. Kuljin ympäriinsä etsien. Voiko ne noin vain kadota ja osaavatko niin hyvin lentää heti?   Menin sattumoisin varaston ohi jossa oli orsi ja avoin ovi. Siellä ne istuivat orrella ja pyrähtivät visesrtävänä parvena lentoon. Eivät lähteneet hyvästiä sanomatta, tuntuipa mukavalta.  

Valoisaa ja kaunista syksyä, kestävyyttä sateiseen ja harmaaseen toivon.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vielä on kesää jäljellä...

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Joo, hyvässä lykyssä vaikkapa intiaanikesä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Hyvää viimeistä elokuun viikkoa. Pian se syksy on täällä, ei ihan vielä. Asteita aamulla kymmenkunta. Päivällä enemmän. Aurinko pilkottaa puiden takaa, säteitään lämpimiä vielä jakaa.

"Perunoista ei tullut sato vaan kato, kosteassa iski rutto. " näin kävi meidänkin perunoille. Ihmettelen miten oli mahdollista. Pitää mennä korjaamaan jäljelle jääneet. Sipulit otin pari viikkoa sitten maasta ja ovat kuivaneet jahyviä ja melko suuria. Vattujakin on tullut ihan hyvin, jopa toisen perheenkin tarpeisiin. Karviaiset ovat herkullisia, mutta ne ovat pääosin menneet muiden kuin omaan suuhuni. Ulkona jättikurpita mätäni alkumetreillä. Täällä ei kuitenkaan ole niin kovin paljon satanut. Kylmäkö syynä?

Nautitaan syksystä ja se tuomista ilmoista. Ostimme kevytuntuvatakit Islannin matkalle. Niitä on syksyn ilmoissa hyvä käyttää lämmikkeenä. Niitä oli valtavasti Islannissa käytössä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos Irja, nautitaan syksystä ja säähän tehoaa tosin lämpöinen takki.
Kesäkurpitsa kyllä kasvoi, mutta minun jättikurpitsa on tomaatin kokoinen, mahtaakohan ehtiä "jätiksi".

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Jättejä ei taida tänä vuonna tulla missään. Olen mukana jätin kasvatuskilpailussa ja face bookissa seuraamme toistemme kasvutietoja. Huonolle näyttää. Viime vuonna sentään jättejä vielä kasvoi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Onko kesä tyypillisesti se vuodenaika, jonka päättymistä suomalainen murehtii? Onko kukaan ikinä harmitellut esimerkiksi kevään loppumista?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Talven loppumista oikein odotellaan. Kevään loppumista ei monesti Suomessa huomaa, varsinkin tänä kesänä on ollut yhtä kylmää oli kevät tahi kesä.

Peruna on kuitenkin meillä onnistunut erinomaisesti. Juuri söin niin, että napa on tiukalla. Uudesta lajikkeesta Jussi en kovasti tykännyt, mutta Siikli on kelvannut. Tänään nostin ensimmäisen varren Blue Congoa ja sekin oli maukasta ja Siikilin veroista ehkä jauhoisena hiukan parempaakin.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kai me ladataan siihen kesään kaikki mukava ja ku se on niin lyhyt.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Sinun pottumaalla ei sitten leijaillut niitä ruttoitiöitä. Oman maan peruna se on niin hyvä.
Ensikesänä meillä täytyy vaihtaa perunamaan paikkaa. Rutto voi jumittua maahan pitemmäksi aikaa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juu rutto on rutto, paikan vaihto on oiva apu ja kunnon rivivälit. Tänävuonna perunat meillä kasvoivat paljon vartta, eli ruttoa se olisi normaalisti tiennyt, mutta meillä on ollut niin kuivaa, että siksi ehkä säästyin rutolta.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kiitos, kiva kun kommentoitte.

Tämän blogin suosituimmat