Elle Lazarov

Pääskynen tuo kesän ja vie myös mennessään.

Vanha sanonta onnellisessa kodissa pääsky pesii. Minä käännän sen niin, että pääskynpesä tekee kodista onnellisen ja kesästä oikean kesän.

Haarapääskynen eksyi viime kesänä mökkinaapuriksemme,  teki pesänsä ikkunan päälle metrin päähän ovesta josta kuljemme.  Yhteiselo oli vilkasta, mutta antoisaa.  Teki mieli pitää hattu päässä hyökkäilyjen varalta.

Heti keväällä alettiin odottaa, muistavatkohan kotiosoitteen.  Aivan huomaamatta ikkunan päälle olikin ilmestynyt siisti savikuppi. Ihanaa ne muistivat! 

Hyökkäilyä riitti, mutta ehkä hillitymmin kuin viime kesänä. Oliskohan jo tutustuttu, vaiko me totuttu ja luotetaan ettei ne törmää, vaikka joskus ilmavirta hiukset pystyyn nostaakin.

Lämmintä piisas meillä ja varmaan heilläkin. He kävivät vilvoittelemassa ja saalistuslennoilla järven yläpuolella. 

Tässä elokuun alussa  tuli pyrähdys!  Tuntui, että taivas oli täynnä pieniä pääskyjä ja liverrystä. Voi olla että kolme sieltä kuoriutui, mutta kun olivat niin vikkeliä.

Ihmetteltiin, vanhepien hyökkäily jatkui, jopa pihassa pomppiva pikkujänis sai lähtöpassin. Sitten löytyi yksi pesästä pudonnut.  Vihanen ja kova ääninen, enpä ennen ole nähnyt sellaista linnunpoikasta.  Nostettiin takasin ikkunanpäälle.  Vanhemmat  innostivat sitä lentämään ja niinhän se lähti, mutta taas nenälleen maahan. Vammainen pieni,  sen pyrstö oli kehittymätön, siksi kai ei lentäminen onnistunut.  Kyllä äiti vieläki vartio, mutta aamulla varhain löysin kuolleena nurmikolta.  Sai haudan  pionin juurelta.

No niin nyt on kesä ohi ajateltiin, muttei sittenkään. Touhu jatkui ja pesästä kurkki vielä se pahnanpohjimmainen.

Eilen koko sisarusparvi tuli tervehtimään sitä ja taas oli  taivas täynnä liverrystä. Sinne pesän ympärille kaikki pyrkivät levähtämään.

Tulin kaupunkiin muutamaksi päivää ja voi olla, että pesä on tyhjä kun palaan.

Hyvää matkaa rakkaat naapurit  kauas Egyptiin.

Kiitos, te teitte kesästämme onnellisen.

Jäämme odottamaan.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pääskynen ja Egypti:

"Sinuhe Egyptiläisessä" Niilin äärellä asuneet ihmiset uskoivat, että pääskyset pakenevat kesän kuumuutta kaivautumalla joen pohjamutaan. Minne muuallekaan, kun ne syksyn tullen aina ilmestyivät kuin tyhjästä?

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Nii,in, eivätpä arvanneet muinaiset egyptiläiset miten kauas pohjoiseen pääskysten veri veti pesimään.
Kiitos, kiva kun kommentoit.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Kylläpä saitte hienot naapurit! Jos ne ovat jo lähteneet, niin varmasti ne sieltä Egyptistä löytävät keväällä reitin takaisiin. Niillä on kuulemma synnynnäiset navigaattorit korvien välissä! :)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #3

Kiitos Viola kommentista. Pääskysten lähdössä on syksyn haikeutta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #4

Luulen että pääskyset eivät vielä ole lähteneet, vaan opettavat poikasia jossain korvessa lentotaitureiksi. Yleensä tulevat sitten vielä pariksi päiväksi tervehtimään ennen lähtöä etelään. Siinä toivossa ainakin itse elän, että tulevat hyvästelylennolle tuossa parin kolmen viikon päästä.

Meillä tekivät myös kolme poikasta, viimevuonna neljä, mutta kevät (kesäkuu) oli kylmä ja pesintä alkoi myöhässä. Pääskyjen kesä ja pesintä alkoi vasta, kun muilla pikkulinnuilla olivat jo poikaset kuoriutuneet. Siksikään en usko, että pääskyset olisivat vielä etelään lähteneet, koska poikaset oppivat lentämään vasta pari kolme viikkoa sitten.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov Vastaus kommenttiin #5

Kivaa tietoa tuo Ari! Lähden tänään maalle ja toivon, että näen ne vielä.
Totta ne pesivät vasta sitten kun varmasti on hyönteisiä joita saalistaa.

Minulla ei ollut lapsena mitään kokemusta pääskysistä. Koti oli Lapin asutustiloja joihin jostain syystä pääskyset eivät pesineet. Niitä ei näkyny koko kylässä.

Siksipä nyt olen niin innostunut ja lumoutunut niistä.

PS. Kaipaan kovasti Irjaa kommentteineen

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa